I släktforskning från Svärdsjö svärdsjöborna förstår jag nu äntligen ungefär var i Holmsvededen de hade sina nya gård. Jag kanske kan bli klokare om jag pratar med de som bor där nu. Jag packar ryggsäcken för en natt ute i det fria och reser dit.

De som bodde där först hette Carin och Johan (Jan) Den som bodde där sist är dottern Ryttar Lisa, efter henne stod huset tomt i många år. Är rivet sen många år, men grunden finns kvar.

Ett nytt lock till den grävda bunnen på gården. Det finns vatten där men inte till ett modernt hushåll. Vi använder ju mycket mer vatten idag.

Matkällaren finns kvar, men ingången har rasat in.
Roligast av allt, jag hittade min mammas kusin och hennes man. Gården finns kvar i släkten, så roligt. Och fina grannar har de som hjälpte mig att hitta till rätt gård. En jättefin dag.

När man följer vägen, åker förbi de första husen på höjden, där jag trodde Ryttars bodde, men jag hade fel. Längst fram finns ett rött torp. Troligtvis ett soldattorp dit Carins syster Marta och hennes man, soldat Jan Erik Spets, flyttar in. Det gör de ett år efter att Ryttars flyttat dit.